Network Menu

Redaktörens Rader

TEXT & BILD:
Veronica Strandell,
Redaktör SWEA Chicago

Kära Chicago-Sweor

Beslutet att göra vår tryckta tidning till det digitala “Onlinebladet SWEA Chicago” här på hemsidan har både sina fördelar och nackdelar. Jag känner att det är viktigt för er att känna till hur vi i styrelsen har tänkt kring det hela och försöker dela med mig det som ett första inlägg här.

Största nackdelen som jag tror de flesta av oss känner spontant (inklusive jag själv) är att inte hålla vår fysiska lokaltidning i handen. Trots att jag är född i denna digitala tidsålder och gör det mesta till vardags elektroniskt, så tycker jag fortfarande allra bäst om att bläddra i en tidning gjord i papper. Men beslutet att lämna de tryckta tidningarna bakom oss (i nuläget) har trots det fler fördelar än nackdelar.

En av de stora fördelarna är förstås att vi värnar om miljön när vi inte längre behöver använda papper, trycksvärta och kuvert. Med SWEA-bladet har det även varit en stor kostnad både med tryck och porto, även om vi alltid gått plus ekonomiskt tack vare våra sponsorer. Med Onlinebladet på hemsidan slipper vi dessa kostnader men får fortfarande intäkter från våra sponsorer, vilket gör att vi utan problem kan fortsätta dela ut våra SWEA Chicago Grants.

Angående våra annonsörer tror vi dessutom att det kan komma att löna sig mer för dem att sponsra oss nu eftersom trafiken till hemsidan kommer att öka och därmed får de mer exponering. Vi tycker det känns bra att våra annonsörer kan få så mycket uppmärksamhet som möjligt eftersom de är den viktigaste källan till att vi kan dela ut stipendier.

Tidigare innehöll Medlemsboken och SWEA-bladet en hel del viktig information som sedermera flyttades till hemsidan. Under några år har man behövt gå till hemsidan för vissa saker, Medlemsboken och SWEA-bladet för andra, men nu blir allt samlat under ett och samma tak. Dessutom på en plattform som de flesta av er redan känner till och är bekväma med att använda. Med andra ord valde vi att hålla oss till något bekant istället för att (betala) för en ny onlinetjänst separat.

På ett mer personligt plan kommer den här förändringen för mig som varit både redaktör och gjort layout de senaste fyra åren, bli lite mer hanterbar. Då jag är en obotlig perfektionist har SWEA-bladet tagit mig många och långa timmar att få ihop, och i år kommer jag inte ha möjlighet att lägga ner samma tid som förut. I Onlinebladet är layoten nu begränsad och bildredigeringen blir minimal, varpå antalet arbetstimmar kommer minskas rejält. Att dessutom kunna lägga upp artiklar löpande kommer göra det hela betydligt smidigare både för redaktören samt för övriga medhjälpare som skriver artiklar då det nu inte krävs en satt deadline.

Vi kommer via ordförandens månadsbrev och via facebook meddela när nya artiklar laddats upp i Onlinebladet, så att ni enkelt kan klicka på en länk och hamna här på rätt plats direkt. Det kommer även vara möjligt att lämna kommentarer efter respektive artikel vilket känns spännande då vi vill uppuntra till interaktivitet, samt att det känns bra att veta vilken respons vi får i arbetet som vi lägger ned. Precis som tidigare tar jag gärna emot förslag och idéer kring innehåll.

Avslutningsvis vill jag passa på att skicka ett varmt tack för all hjälp, glada tillrop och beröm som jag fått genom åren i mitt arbete med SWEA-bladet. Det har varit fantastiskt roligt och givande att jobba med tidningen, och jag känner stor värme och tacksamhet. Förhoppningsvis ska mottagandet bli bra även i detta forum, även om jag vet att färg och form och känslan av att hålla i en tidning aldrig blir riktigt det samma i den digitala världen – i alla fall för en nostalgisk designer som jag.

Tack!
Veronica Strandell
Redaktör SWEA Chicago

 

Onlinebladet

One Response to Redaktörens Rader

  1. Anna 26 February, 2018 at 16:36 #

    Jag kommer sakna SWEA Bladet men jag vet att du, Veronica, kommer göra ett fantastiskt jobb även med Onlinebladet och ser fram emot att följa dig här istället. Tusen tack för ditt engagemang!