Network Menu

Historia

När Agneta Nilsson på 1970-talet arrangerade en svensk julmarknad i Los Angeles träffade hon ett större antal svenskor i området som alla var ivriga att hålla kontakten med varandra. Så föddes idén till SWEA, Swedish Women’s Educational Association.

1979 grundades den första SWEA-avdelningen i Kalifornien med syftet att främja svensk kultur och två år senare bildades paraplyorganisationen SWEA International, Inc. för att knyta samman alla de lokala avdelningar som snabbt hade vuxit upp. SWEA startade i USA och Kanada och tog snart fart runtom i Europa, Asien och Afrika och nu sist Australien. Idag finns SWEA på fem kontinenter och är den största ideella Sverigefrämjande organisation utanför Sveriges gränser. SWEA finns även i Sverige och är där ett stöd för många svenska kvinnor som återvänder hem efter år utomlands.

SWEA Chicago

SWEA Chicago grundades 1981 som SVEA Chicago av Kerstin Lane tillsammans med 18 andra Svenska kvinnor i Chicago med omnejd. Två år senare hade grupen ca 200 medlemmar och gick med i SWEA International.

SWEA stödjer svensk kultur

SWEA har sedan starten gynnat svensk kultur och tradition genom donationer och stipendier och genom deltagande i mässor, utställningar, konserter, författaruppläsningar och andra kulturella evenemang i svenska och internationella sammanhang runt om i världen.

Under de år som gått sedan SWEA grundades har organisationen genom sina årliga stipendier möjliggjort forskning i svensk litteratur, studier i interkulturella relationer och personlig utveckling i de fyra scenkonsterna. Stipendierna har blivit en viktig del av vår gemensamma profil. De mycket kunniga och kvalificerade jurymedlemmarna har genom ett vetenskapligt och ansvarsfullt arbete tagit fram stipendiater som vi genom åren kunnat följa i pressen, sociala medier och inom universitetsvärlden. Stipendierna är idag (2013) på vardera USD 10 000.

Vid sidan av dessa stipendier tillkommer de stipendier och donationer som enskilda SWEA-avdelningar delar ut varje år. Summan av SWEAs totala donationer och stipendier uppgick 2012 till 2,1 miljoner SEK.

ÅSK – beundransvärda kvinnor

Årets Svenska Kvinna, en utmärkelse som går till en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag ute i världen. Den första utmärkelsen gavs 1989, vid SWEAs tioårsfirande i Los Angeles, till konstnärinnan och ambassadrisen Ulla Wachtmeister för hennes arbete med att främja svensk kultur och design i USA. Sedan dess har en lång rad duktiga kvinnor, bland andra drottning Silvia, fått denna utmärkelse.

Dalahästar på SWEAs 25 årsjubileum

I juni 2004 firade SWEA International sitt 25-årsjubileum i Stockholm med invigning i Storkyrkan, konstutställning på Millesgården, konferens på Hotell Foresta, jubileumsföreställning på Oscarsteatern och bankett i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Fjorton två meter höga dalahästar målade av Sweor paraderade i Strandsvägsallén under jubileumsveckan och tillbringade därefter sommaren på Skansen, innan de donerades bort inom Sverige och utomlands.

Omfattande samarbete

Agneta Nilsson och SWEA har mottagit flera utmärkelser för sina insatser att sprida kunskap om Sverige. Idag samarbetar SWEA med föreningen Svenskar i Världen (SVIV), Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet och Svenska institutet (Si). Många personalavdelningar på multinationella företag använder sig idag av lokala SWEA-avdelningars kunskap och lokalkännedom, när de förbereder familjer inför utlandstjänst.

Nationalmuseum

I samband med SWEAs 30-årsfirande donerade SWEA 430 000 SEK till Nationalmuseum. Gåvan hade samlats in bland avdelningar och Sweor runtom i världen. Den möjliggjorde tillkomsten av en film som presenterar Nationalmuseum och dess konstskatter. Under museets fleråriga stängning för renovering är filmen idag av största betydelse.

World Scout Jamboree

Under en sommarvecka 2011 slog omkring 39 000 scouter från jordens alla hörn upp läger på Rinkabyfältet utanför Åhus i nordöstra Skåne. Då hölls det första World Scout Jamboree-lägret i Sverige och SWEA var med som diamantsponsor. Enskilda Sweor världen över hade samlat in 160 000 SEK till organisationen och SWEA hade ett eget tält där vi presenterade oss.

BUS-projektet

Barn utomlands & svenska språket (BUS) är ett intressant SWEA-projekt som drivs sedan 2012 för att hjälpa svenska föräldrar utanför Sverige att föra svenskan vidare till sina barn och stötta barnens flerspråkighet. Projektet utbildar och inspirerar föräldrar genom webbinarier, språkmöten och en artikelserie i SWEA-tidningen FORUM.

SWEA 2015

SWEA är en världsomspännande organisation och givetvis följer vi utvecklingen inom sociala medier och tar tillvara på allt som idag står till buds. SWEA International finns på Facebook och många av våra avdelningar har egna sidor för endast sina medlemmar. Vi bloggar och vi twittrar och vi skypar. Våra interna möten sker idag digitalt. Naturligtvis organiserar våra avdelningar världen över fortfarande julmarknader, midsommarfiranden, utställningar, stipendieutdelningar, föredrag, symposier och gemensamma aktiviteter för medlemmarna. Oberoende av alla förträffliga sociala medier är det den personliga kontakten vi har med varandra som är grundstenen i vårt nätverk. Besök gärna avdelningarnas hemsidor och läs om alla de intressanta aktiviteter vårt fantastiska nätverk bjuder på.