Chicago

SWEAs historia & SWEA Chicago

SWEAs historia

När Agneta Nilsson på 1970-talet arrangerade en svensk julmarknad i Los Angeles träffade hon ett större antal svenskor i området som alla var ivriga att hålla kontakten med varandra. Så föddes idén till SWEA, Swedish Women’s Educational Association.

1979 grundades den första SWEA-avdelningen i Kalifornien med syftet att främja svensk kultur och två år senare bildades paraplyorganisationen SWEA International, Inc. för att knyta samman alla de lokala avdelningar som snabbt hade vuxit upp. SWEA startade i USA och Kanada och tog snart fart runtom i Europa, Asien och Afrika och nu sist Australien. Idag finns SWEA på fem kontinenter och är den största ideella Sverigefrämjande organisation utanför Sveriges gränser. SWEA finns även i Sverige och är där ett stöd för många svenska kvinnor som återvänder hem efter år utomlands.

SWEA Chicago

SWEA Chicago grundades 1981 som SVEA Chicago av Kerstin Lane tillsammans med 18 andra Svenska kvinnor i Chicago med omnejd. Två år senare hade grupen ca 200 medlemmar och gick med i SWEA International.